sabato 28 febbraio 2009

Hullun tuurilla

Se on nyt oma. Pari viikkoa sitten harmittelin, kun tuon kassin tulin jattaneeksi kirpputoripoydalle. Etsin sita sielta viime lauantaina, tuloksetta. Tanaan nain jo kaukaa kassin yhden tutun kasivarrella roikkumassa. Onneksi hanen kiinnostuksensa ei ylittanyt omaani. Kuvassa kassin toinen puoli. Tyytyvainen, erittain tyytyvainen.

Naita olen jo ehtinyt kaivata. Kirpputorilta myoskin.

Ihana kirja, viimekesaisen Sardinian-loman sadepaivan loyto. Nimeltaan Tintinnabula, kirjoittaja Roberto Papetti. Kertoo leikkikalumuseosta, leikkikaluista ja niiden historiasta, kerailysta ja rakentamisesta... Kirjan sivuille uppoaa ja unohtuu helposti. Mukana teetauolla joen rannassa.

venerdì 27 febbraio 2009

La zucca


Kurpitsa. En viitsinyt laittaa tahan kaikkein rajuimpia otoksia; voisi tulla turhia vaarinkasityksia tai assosiaatioita sellaisia etsiville.

Ylemmassa kuvassa vilahtaa virkattu verho. Ennen keittion ikkunassa ei sellaista ollut. Naapuriasunto oli tyhjillaan ja kauniin vihreat, kiinniolevat ikkunaluukut olivat kuin taulu keskiaikaisella kiviseinalla. Nyt siella asuu intialainen pariskunta tyttarineen. Kauniita hekin, mutta kun ikkunasta ikkunaan on vain puolitoista metria, on tallainen rajapyykki tarpeen.

giovedì 26 febbraio 2009

Haleja


Joku vuosi sitten tuli kaytya Caracasissa, Venezuelan paakaupungissa, kuvanveistaja Francisco Narvàezin nayttelyssa, La Galeria de Arte Nacional - museossa.
Nuo esittelylehtisen eebenpuiset veistokset olivat pitkasti yli kaksimetrisia ja muutenkin muodoiltaan muhkeita. Puu kiilteli upeasti ja naytti uhoavan lampoa varista huolimatta. Ujosti niita silittelin silloin kun kuvittelin, ettei kukaan nakisi.
Poislahtiessani huomasin punatukkaisen naisen, joka halaili veistoksia antaumuksella valittamatta muista museovieraista, eika kukaan kaynyt hanta hatistelemassa pois.
Voi kun olisin kehdannut tehda samoin! Onkohan punaisilla hiuksilla rohkeutta antava tekija?

mercoledì 25 febbraio 2009

Sekalaista

Tassa viela perhepotretti viimeisen tulijan eli pikkulaukun kanssa. Nyt riittaa, ei enaa tata variskaalaa vahaan aikaan.

Aamulla kuvailin kaunista kirkkoa naapurikylassa.


Selan takana, viereisella kukkulalla, nakyi tammoinen kummallisuus. Meni vahan aikaa ennenkuin hahmotin sen rivitaloksi.


Asuukohan siella onnellisia perheita?

martedì 24 febbraio 2009

Odotellessa



Aina pitanyt kynsikkaita/kammekkaita. Paitsi kesalla. Jo lukioaikoina ja siitahan on hmmm... jokunen vuosi. Tassa eilen illalla valmistuneet. Ennen karsastin vareja, jotka rikkoivat harmoniaa. Sitten kaannyin polulle, jossa rumakin voi olla kaunista, tai silla on ainakin oikeus olla olemassa.

lunedì 23 febbraio 2009

Torijorinaa

Maanantai on kotikylan toripaiva. Seitseman kojua: kaksi vaatekauppiasta, yksi myy kenkia, kukkakauppias, alusvaate- ja sukkamyyja, hedelma ja vihannespoyta seka sekalaista kodintavaraa. Kuvassa tarjolla paalle pantavaa, made in China. Tori toimii tietysti myos tapaamispaikkana. Pitaa olla liikkeella ajan kanssa, jotta ehtii kaikkien tuttujen kanssa vaihtaa ainakin pari sanaa. Sateen sattuessa sitten kokoonnutaan joko postissa tai laakarin vastaanoton odotushuoneessa.

Loput kuvat Jennen markkinoilta viimevuoden elokuussa.

Koulupuvut tulivat jalleen pakollisiksi viime syksysta lahtien. Koulu-uudistus tarvitsisi kylla jotain muuta, kuin nain pinnallista muutosta. Monet ovat olleet kuitenkin tyytyvaisia: ei tarvitse miettia mita lasten paalle laittaa aamulla.

Mielenkiintoisin nahty tavara oli silla retkella tama:
Mitat vaan olivat niin minimaaliset, ettei siita olisi ollut hyotykayttoon.

domenica 22 febbraio 2009

Sunnuntaita

Mihin mentais tanaan?

Ja mentaisko sinne talla? Kaksi mahtuu ohjaamoon, nahty on monta kertaa ja aina se jaksaa naurattaa.


Valmista. Villaviitta. Tehty tasona, ylaosan olisin neulonut pyoropuikoilla, jos olis ollut sellaiset sopivankokoiset kaytettavissa. Reuna virkattu. Sopiva. Ei lehmatkaan pelasty, kun tama paalla niita lahestyy.

sabato 21 febbraio 2009

Pysyva valiaikainen

Vaikeus loytaa sopivia lampunvarjostimia toiseen kotiin johti tammoiseen kokeiluun. Tulos hyvaksyttiin ja nyt naita on siella nelja. Intialaista kasintehtya paperia ja... teippia. Kukaan ei viela ole kaivannut niita "oikeita" varjostimia.


Aamupaivakavelylla nahtya:



venerdì 20 febbraio 2009

Rakas harrastus

Neljas vuosi menossa tassa kuorossa. Kaksi puoliammattilaista muusikkoa ja me muut hilpeita harrastajia. Italialaista kansanmusiikkia, erilaisia kappaleita eri maakunnista. Tyo- ja protestilauluja, rakkausballadeja, riisinpoimijoiden (mondine) rallatuksia, kehtolauluja ja sita rataa. En tunne itseani ulkopuoliseksi, vaikka usein kysytaan, etta mita teen tuossa joukossa.

Esiintymisia on ollut jo kymmenia. Ensimmaisesta konsertista olin kipea monta paivaa etukateen. Jannitti niin, etta tarisin. Olen laulanut ennenkin kuoroissa, mutta isoissa kokoonpanoissa oma lallatus katoaa muiden aanien sekaan helpommin, taalla jokaisella on myos solistiosia. Onneksi en tiennyt sita leikkiin lahtiessani, olisin tainnut jaada kotiin kyyhottamaan.

Saldo on ehdottomasti positiivinen. Kuorolaiset ovat rentoa porukkaa ja harjoitukset usein varsin hauskoja. Ja olen paassyt esiintymisjannityksesta tyystin.

Quarto anno di vita del nostro gruppo musicale: due musicisti professionisti e noi altri amatori allegri. Cantiamo musica popolare italiana da tutte le regioni: canti di lavoro e di protesta, canzoni d'amore, canti delle mondine, ninnananne e molto altro. Spesso mi chiedono: "E tu che c'entri?"

Ci siamo esibiti ormai parecchie volte. Prima del primo concerto stavo male per giorni, tremavo. Ho cantato precedentemente nei cori più grandi e in una situazione del genere la voce sparisce in mezzo alle altre voci, qui ognuno ha anche delle parti da solista. Se lo avessi saputo prima probabilmente sarei rimasta a casa.

Il resoconto a questo punto è assolutamente positivo. I coristi sono davvero della gente simpatica e le prove spesso esileranti. E cantare in pubblico non mi crea più nessun problema.

giovedì 19 febbraio 2009

Paidan uusi elama

Hachette Home lehden helmikuun numerosta loytyi tallainen kassi. Siita tuli mieleen heti joku kesainen hihaton paita ja sen uusiokaytto. Helmasta, tai sielta pain, umpeen ja sisapuolelle vuori. Onnistuiskohan? Nyt voi vain suunnitella asiaa, silla:

a) kesavaatteet ovat piilossa arkussa

b) ompelukone on toisessa kodissa

c) taytyis tehda toitakin

Tiedan kylla etta nuo muuttuvat tekosyiksi siina vaiheessa, kun tarpeeksi tekemisenpalo kiiltaa silmissa. Ehka en ole viela silla asteella.

Ja jos oikein pinnistelee ja rakentelee aasinsiltoja, niin Sarin jattikassista loytyy jotain yhteista. Ehka.

mercoledì 18 febbraio 2009

Torien kuningatar

Porta Portese, SE tori Roomassa. Vain sunnuntaina ja vain aamulla. Tarjolla sitakin, mista ei ole koskaan osannut edes haaveilla.

Tama lahti sielta mukaan lokakuussa.

martedì 17 febbraio 2009


Alimmassa kuvassa matohuivi n°3, joka tassa leikkii oksan ymparille kietoutunutta kuristajakaarmetta. Piilottelija on ujompi pikkuserkkunsa matoranneke n°1.

lunedì 16 febbraio 2009

Toteemi



Karsin vuosikausia langanhankkimisahdistuksesta. Nailla seuduilla ei menna nurkkamarkettiin hakemaan paria keraa sita tai tata lankaa, sen ja sen varisena. Ei. Pienia ja pienivalikoimaisia kauppoja loytyy joistakin kylista, mutta niissa lankoja sailytetaan muovisissa pakkauspusseissaan, lankoja ei paase tutkimaan lahelta saatikka etta niita saisi hipeloida. Pitaisi osata sanoa myyjalle etta haluan tuotetta x maaran y. Mutta ei lankaa mielestani voi ostaa kuin kinkkuviipaleita einestiskilta. Viimeaikaisen neulomis-boomin vanassa on Roomaan putkahtanut luksusputiikkeja, jotka ovat asia erikseen.

Suomesta olen saanut vuosien varrella kiitettavasti laaketta pahimpaan tautiin. Siina sydamellinen kiitos ainakin seuraaville sponsoreille: Liisa, Soile, Tarja, Tuija ja Tuula.

Viimeaikoina olen paassyt ystavani Nadian hoitoon. Han toimii kuriirina ja Rooman yhdelta monista toreista tulee lankaa vaikka joka keskiviikko kassikaupalla. Langat ovat kotoisin Saksasta, luulisin etta ovat kauppojen loppueria, useimmiten kera sita ja toinen tata. Se sopii oikein mainiosti sellaiselle, joka rakastaa pienia projekteja ja variloistoa. Toteemi on todistuksena siita. Augh.

domenica 15 febbraio 2009

Aarteita

Tunnustan, eika tarvitse edes uhkailla: olen riippuvainen kirpputoreilla kavija. Alkuun, joskus vuosia sitten, tuli ostettua vahan mita sattuu. Puuttui kriteeri ja kriittinen silma. Talla kokemuksella useimmiten tulen kotiin kasseineni tyytyvaisena ja kehraan kissojen kanssa kilpaa. Pienta hermostuneisuutta on ilmassa vain silloin, kun ei loydy yhtaan mitaan, tai silloin kun joku mielenkiintoinen jaa kaivelemaan mielta. Eiliseen mahtui molempia:

Plussaa: leijonankeltainen lammin kotitakki, karnevaalirekvisiittaa, pikkuystavalle kevaanvihrea mekko ja viela itselle hupullinen liivi.

Miinusta: tuo kuvan laukku. Siina Romulus ja Remus, legendaariset Rooman perustajat, nauttivat susiemon antimista. Aivan mainio, ei hinnalla pilattu (4 euroa) ja sinne jai. Kirjoitan liitutaululle 100 kertaa: holmo, holmo, holmo. Riittaakohan sata?


Illalla syotiin ystavan luona Spaghetti con aglio, olio e peperoncino:a. Yksinkertaista, mutta niin kieltavievaa. A:n koti on varikas ja taynna mielenkiintoisia yksityiskohtia. Siella viihtyy. Kiitos.

Benvenuti!
Le ultime due foto sono state scattate ieri sera a casa di A. La casa è colorata, piena di dettagli interessanti ed è anche molto accogliente. Che dire poi del prosecco imbottigliato in casa e del piatto di spaghetti con aglio, olio e peperoncino preparato ad arte dal padrone. Grazie A.



sabato 14 febbraio 2009

San Valentino

Lampimia ystavanpaivan ajatuksia!
Taalla eivat tanaan juhli kaikki ystavyyteen uskovat vaan vain rakastuneet. Eli katoliset kunnioittavat San Valentinon, rakastuneiden/rakastavien, suojeluspyhimyksen muistoa. En tieda millaisten mutkien kautta vuonna 496 jKr. aloitettu perinne on muuttunut sitten ystavanpaivaksi. Kun en nyt talla hetkella kuulu taalla juhlivien joukkoon, paatin valita sen suomalaisen, demokraattisemman, vaihtoehdon. Kylan leipomosta saa tanaan maukkaista sydanpitsoja, joista valitsin tuon perinteisen tomaatti-juusto vaihtoehdon.
Sydamen sisalla kuvia heista, jotka asuvat ajatuksissani.


venerdì 13 febbraio 2009

Nasello...

...italiaksi ja wikipedian mukaan kummeliturskas suomeksi ja tuossa kuvassa mita sen sisalta loytyi. Siis ei ruodot ole aina pistavan teravia, vaan loytyy myos pyoreakarkisia. En tiennyt, tiesitko sina? Tulee mieleen joku saniaisenlehti.

En muuten ole ennen pessyt kalanruotoja.

giovedì 12 febbraio 2009

Pesa

Talla hetkella asun taalla. Vasemman ikkunan takaa loytyvat olohuone, vierasparvi ja toiselle kadulle pain keittio. Oikean ikkunan takaa taas tyohuone, nukkumaparvi ja vessa. Asun ja teen toita saman katon alla. Viihdyn tassa keskiajalla rakennetussa kylassa oikein hyvin ja tunnen oloni tervetulleeksi ja turvalliseksi.

Tanaan taalla muun muassa syotiin Frantsilan kasviskeittokirjan ohjeen mukaan tehtya kaali-ohra-kuminalaatikkoa ja kuvattiin taitavan ystavani Nadia tekemia koruja.


mercoledì 11 febbraio 2009

Variterapiaa

Kiitollinen tuo malli tanaan. Ei heilunut eika muutenkaan protestoinut. Kotikylan muistomerkkia vahtiva vaaraton suden ja leijonan valimuoto. Sujo? Leisu? Siis matohuivi n° 2, pituutta 2,4 m.

Turkoosi tuo heti mieleen meren. Ettei unohtuisi, tassa otos viimekesan lomalta Sardinian pohjoisosasta Stintinosta, kuvaajana Liisa. Variterapiaan uskovien mielesta turkoosi auttaa kommunikoimaan paremmin. Pitelen huivia kaulassani muutaman paivan ja vedan sitten omat johtopaatokseni.

martedì 10 febbraio 2009

Talvinen kaulakoru



Kaulassani roikkuu aina jotain, koru tai siihen viittaava siis. Lampimille ilmoille loytyy varastoista jotain joka lahtoon, mutta talvi on ollut aina hankalampi. Nyt loytyi ongelmaan oiva ratkaisu: Piilomajan Violetin matohuivi. Kerrassaan mainio keksinto. Tein ohjeen mukaan niin kauan kun lankaa riitti, eli 2,80 m. Huivi yltaa nyt kaksi kertaa kaulan ympari ja loppupatkat heiluvat villisti ja vapaasti. Toinen tulossa turkoosista.

lunedì 9 febbraio 2009

Alussa kiitos seisoo

Alut, ensimmaiset kerrat, uudet asiat, oivallukset ovat kutkuttavia. Ne tuntee ihan fyysisesti vatsanpohjassa tai niskahiuksissa.

Kauan haaveiltu toteutuu nyt. Kuorin sipulia sita mukaa, kun siihen tulee tarve.

Tassa puitteet, eli mita ikkunasta nakyy: Tevere-joen mutka ja kukkulan huipulla keskiaikainen naapurikyla.