venerdì 31 luglio 2009

GIOCO DI PAROLE

Viime paivina olen askarrellut syntymapaivalahjaa lauluja kirjoittavalle ystavalle. Inspiraatio loytyi Saapasjalalta.
°°°
Sanoja on noin 1300. Apuna sanakirja ja italialainen myos paivansankarin tunteva ystava. Olisin itse valinnut vain kauniita ja hyvia sanoja, kaverilta loytyy onneksi enemman teravyytta. Toivottavasti tama sekoitus kutittelee saajansa mielikuvitusta.

giovedì 30 luglio 2009

POGGIO MIRTETO

Seudun paapaikka. Noin 5.000 asukasta. Siellakin historiallinen keskusta keskiajalta. Kayn kaupungissa pari kertaa viikossa tyoasioissa. Se mita naista kuvista ei taida tulla tarpeeksi esille, etta tanaan kuumuus on sielta sietokyvyn rajoilta, ainakin ulkona liikkuessa. Sisalla voi olla kun laittaa kaikki ikkunat ja ikkunaluukut tiukasti kiinni, juo kylmia juomia, kay usein viileassa suihkussa ja antaa tuulettimen surrata.

Alakuvassa kapriksen miedosti tuoksuva kukka ja kukinnon eri asteita. Syotavat kaprikset ovat pienia avautumattomia kukkanuppuja.


Iltaa odotellessa.

Baci.

martedì 28 luglio 2009

KOTIKYLALTA

Valtaosa italialaisista kuuluu katoliseen kirkkoon. Ylakuvassa kylan papin sisapiha. Pihalle paasyn estaa portti, muttei kukaan esta ujuttamasta kameraa (sita pienta) portin lapi.

Kylasta loytyy myos tallainen mielikuvituksen kukkanen.

Kylan nimi jo osoittaa sen, ettei torneja puutu. Ylakuvassa yksi niista ja tarkkasilmainen voi huomata vasemmalla haamottavan kapriksen.

Savupiippumalleja on yhta monta kuin on takkaakin. Oikean puoleisesta kun joulupukki ahtautuu sisaan se tipahtaa suoraan minun olohuoneeseen.
^^^
Kuulumisiin.

lunedì 27 luglio 2009

CAMARDA

Pitkia, hyvia kesapaivia. Younet vahissa, mutta joutaahan sita sitten talvella nukkua kuin karhu pesassa.

Eiliseen mahtui taas paljon.

Aamupaiva vietettiin huolettomissa tunnelmissa vuoristossa ystavien jarjestamassa urheilutapahtumassa. Ohjelmassa jousiammuntaa, bumerangin heittoa ja suunnistamista. Suunnistamista (kuten sauvakavelya) taalla ei juuri tunneta. Jarjestajat eivat olleet ensi kertaa asialla; osallistujilla oli talla kertaa kannykkapakko. Edellisilla kerroilla kun kuulemma osa suunistajista oli muuttunut eksyjiksi ja heita oli pitanyt etsia kauan pitkin metsia.

Illalla taas jotain ihan toista.
Kuoro oli kutsuttu laulamaan eraaseen kymmenista telttakylista maanjaristysalueelle Abruzzon maakuntaan. Ajomatka oli aika jarkyttava, vaikkei pahimmin vaurioituneille alueille paasekaan. Sortuneita rakennuksia ja kattoja nakyi siella taalla. Mieleeni jai menomatkalta erityisesti kaksi asiaa: ensiksi ne telttakylat. Samannakoisia kuin pakolaisleirit, joita nakee televisiosta, mutta jotka eivat edes tunnu todellisilta. Jotkut valtavan laajoja, jotkut pienempia, monissa pihoissa yksittaisia telttoja. Ja sitten ne tyhjat talot. Ennen elamaa taynna, nyt hiljaisia, ikkunat pimeina, ei ketaan parvekkeilla, ei pyykkeja, ei koiria, ei leikkivia lapsia, ei kukkia.

Camardan telttakyla oli pystytetty kauniiseen laaksoon, puron varrelle, hyvin lahelle nyt autiota kylaa ja siella asuu talla hetkella noin 200 henkiloa. Isoja sinisia perhetelttoja, valtava ruokailuteltta (jossa myos laulettiin ja soitettiin), pesulateltta, postiteltta, laakarien vastaanottoteltta, parakkivessat ja suihkut. Hiljaisia ihmisia, paljon vanhuksia, nuorisoa vahan ja vain muutama lapsi. Sen sijaan iloisen oloisia vapaaehtoistyontekijoita paljon.

Kuvia en halunnut ottaa, mielestani toisten suru ja ahdinko kuuluu sinne yksityispuolelle.

Oltiin kaikki kuorolaiset alkuun vahan jannittyineita ja ihan kuin aanikaan ei olisi kulkenut tavalliseen tapaan. Pikkuhiljaa yleisosta joku alkoi laulaa tuttuja lauluja kanssamme ja vahitellen joku alkoi hymyilla, taputtaa rytmissa mukana. Loppuillasta laulettiin kaikki yhdessa ja jotkut tanssivat valssia, minakin eraan erittain elinvoimaisen mummon kanssa. "Koska tulette uudestaan?" oli kohteliaisuuksista paras.

Heille toivon tuon alakuvan puun sitkeytta. Kivenkolosta taivasta kohti. Vaikeuksien kautta kohti uusia hyvia paivia.

giovedì 23 luglio 2009

IL PARCO





Viela muutama hajaotos viikonlopun retkelta.
°°°
Retkilta, matkoilta palatessa tuntuu aina silta, etta jotain on muuttunut. Itsessa nimittain.

mercoledì 22 luglio 2009

VIOLA


Ajattelin vain ilmoitella, etta taallakin on siirrytty nyt Baktus-aikaan. Jonna ja moni muu sinne tien viitoitti. Alkuperainen ohje loytyy taalta.
°°°
Tassa meni nappiin kaikki: Soilen omin katosin kehraama uskomattoman pehmea 100% merinovilla (kiitos mestari!), helppo tehda (pystyy seuraamaan samalla MM-uinteja Roomasta) ja rauhallinen tyopaiva.
°°°
Tata voi siis roikuttaa kaulassa tai kietoa paahineeksi, naytti hyvalta molempina. Kokeilin tasan kaksi sekunttia, sisalla kun on nyt 31 astetta lamminta. Poytatuuletin tuo helpotusta hikisimpiin hetkiin. En valita.

martedì 21 luglio 2009

VAL FONDILLO




Majatalon pitaja Ruggero on paitsi hyvin persoonallinen tapaus niin myos taitava luonto-opas. Han suositteli Val Fondillon-laaksoa sunnuntaipatikointiin. Eli sinne. Kaveltiin kilometrikaupalla laaksossa vuoristopuron uomaa seuraten. Kavereina muutama hevonen, miljoona perhosta, ei karhuja, susia, kettuja tai ilveksia. Metsanantimina ahomansikoita.
°°°
Sen sijaan ensimmaisena iltana tielle, ihan auton eteen, hyppasi kaksi saksanhirvea. Onneksi eteen, eika konepellille, sen verran jykevia olivat.

En vielakaan ole taysilla takaisin arjessa.

lunedì 20 luglio 2009

BARREA


On olemassa sellaisia paivia, joihin mahtuu yhta paljon kaikenlaista, kuin moniin viikkoihin yhteensa.
°°°
Viela silmissa jarvi ja oinen tahtitaivas, hiuksissa nuotion tuoksu, korvissa antaumuksellinen soitto ja laulu, muistissa monta yksityiskohtaa, jotka pian sulautuvat yhdeksi pitkaksi filmiksi.
°°°
Ylakuvat majapaikan terassilta eilen iltapaivalla ja aamiaishuoneesta tanaan aamulla. Haltijoiden majatalosta.
°°°

sabato 18 luglio 2009

CIAO

Reppu pakattu, suuntana Abruzzo ja siella Parco Nazionale d'Abruzzo eli Abruzzon kansallispuisto. Ohjelmassa kansanmusiikkia eripuolilta Italiaa, patikointia vuorilla, toivottavasti onnistuneita valokuvia, lepoa, neulomista ja kirjakin loytyy, jos suunnitelman yksi pilaa sade.

Seudulla liikkuu kuulemma karhuja, susia ja ilveksia. Itse olen siella nahnyt vain puolikesyn ketun, joka tuli hakemaan leivanpaloja kadesta.

Nailla nakymin kotiudun maanantaina. Eli oikein kaunista viikonloppua teille kaikille, tarkeille blogiystaville.

venerdì 17 luglio 2009

DONI

Ystavyyden osoituksia.
Kasvimaalliselta ystavalta.
Kiitollisena vastaanotettuja.
Nautin naita, alkuasukkaitten kummasteluista valittamatta, sellaisenaankin.
°°°
Tanaan kesaa parhaimmillaan: lamminta yli 30, tuulta sopivasti. Hykertelen mielihyvasta.

giovedì 16 luglio 2009

PRESINE

Kokkaamisesta pitavan ystavan pikkuriikkiseen keittioon kaksi pikkuriikkista patalappua.

°°°
Kun sisalla on asteita 31 ja ulkona auringossa ainakin miljoona, jaksaa paivasaikaan ajatella vain pikkuriikkisia ajatuksia. Auringonlaskun jalkee sita virkoaa vahitellen taas iloitsemaan kesasta.

mercoledì 15 luglio 2009

DIVERSO




Ennen kerailin rannoilta vain niita ehjia, kauniita, symmetrisia, hyvin sailyneita simpukoita. Nyt naen arvokasta epataydellisyydessa ja erilaisuudessa. Muuallakin kuin simpukoissa.

martedì 14 luglio 2009

VATICANO



Rooman yksi suosituimpia vierailukohteita on tietysti Vatikaani, sen museot ja Pietarinkirkko aukioineen. Tykkaan istua piazzan laidalla rappusilla ja katsella ihmisia. Edustettuina on yleensa suurin osa maapallon kansoista. Siis viime perjantaina jain siita naytelmasta paitsi Obaman visiitin takia ja piazza vaikutti jotenkin oudolta hiljaisena ja tyhjana.
°°°
Vatikaanista voi lukea lisaa vaikka taalta.

domenica 12 luglio 2009

VIGNA



Ilouutisia kaikille viinirypalejuoman ystaville: sateisesta kesasta huolimatta sato kypsyy tanakin vuonna.
°°°
Cin cin!

sabato 11 luglio 2009

SATTUMA

Eilen oli taas se paperipaiva tuolla Isossa Kylassa.

Iltapaiva oli mukavan tuulinen, ei liian kuuma ja ajattelin kavella velvollisuudet hoidettuani kirjanpitajan luota Vatikaaniin. Pietarin kirkon aukio naytti jotenkin kummalliselta:

Tyhjalta. Tavallisesti se on kaikkien maailman kansojen nayttamo. Nyt siella liikkui vain pari turvallisuusmiesta.

Taivaalla porrasi helikopteri. Kaupungin paalla on ehdoton lentokielto. Outoa siis sekin.

Kavin basilikassa sisalla: ei jonoja, vahan ihmisia. Tavallisesti saa jonottaa pitkat tovit.
Monen kuvan jalkeen ulos ja mita ihmetta: piazza taynna isoja, hienoja autoja.
Selitys tuli sitten Lissulta puhelimessa: "No se Obama on nyt siella Paavin luona. Just kattelevat."

Eli eilen sattumalta saman katon alla Maailman Mahtavimman kanssa.

venerdì 10 luglio 2009

PULA

En ole missaan tapauksessa mikaan jokapaikan bilettaja. Jotkut coctail-kutsut vieraassa paikassa on melkein kauheinta mita maailmassa tiedan (saahan sita joskus liiotella). Muutenkin harkitsen kylla tarkkaan, missa iltani vietan. Mutta nyt on edessa sellainen lauantai, etta haluaisin kloonautua viideksi. Tiedossa:

1. syntymapaivat
2. eritrealainen illallinen
3. puutarhapirskeet
4. pitsanpaistokekkerit
5. ulkoilmamusiikkijuhlat

Kaikissa tiedossa erinomaista seuraa, tilanteeseen sopivaa musiikkia, herkullista ruokaa ja riittavasti punaista viinirypalemehua.

Voiko tata ongelmaksi edes kutsua?

mercoledì 8 luglio 2009

HAMSTERI

Onko mitaan jarkea naperrella villatossut kesahelteella? Ei, mutta tulipa kuitenkin niin tehtya. Tuli kerralla sopivat. Vaaleanpunaisesta koristeitten varista voidaan kylla keskustella.

Terveisia vaan Ralph Laurenille, etta hyvin huopui villapaita pesukoneessa ja Harkin Anulle kiitokset ohjeesta. Loytyy jo mainitusta "Puikoissa" kirjasta.

Kameran kanssa viela teititellaan.

martedì 7 luglio 2009

KATSEENJATKE

Siina se on.
Istuttiin ensin sohvalla ja yritettiin ottaa kontaktia. Siihen tarvittiin opasta.
Olen vahan peloissani, mitahan tasta tulee.
Tuo on niin alykas ja se osaa vaikka mita.

lunedì 6 luglio 2009

ABBAZIA DI FARFA

Seudun tarkein keskiaikainen luostari ja sen ymparille kasvanut pieni, ihastuttava kyla. Taman luostarin ansiosta on sailynyt arvokkaita kasikirjoituksia niilta ajoilta, jolloin muuten kaikki kirjat poltettiin roviolla. Luostarin kirjasto onkin kuuluisa tutkijoiden keskuudessa. Luostariin jarjestetaan kierroksia ja jos sattuu olemaan oikein onnekas, saa oppaaksi jonkun munkeista.

Kylassa majailee myos Birgittalaisnunnia. He pitavat pienta ravintolaa viikonloppuisin.
Kylassa on myos pienia kauppoja, joista saa mm. kasinkudottuja tekstiileja (jotkut itse nunnien kutomia), herkkuja, ekologisia pesuaineita ja kosmetiikkaa, kauden hedelmia ja vihanneksia, seudun erinomaista oliivioljya, antiikkia, taidetta... Sielta loytyy myos ravintola, baari ja luostarin luontaistuotemyymala.


Luostarin kaunis ja tunnelmallinen kirkko on usein varattu haa- ja kastajaistilaisuuksiin. Kirkkokuoron johtajana toimii enkeliaaninen ja sinihiuksinen Margherita.